Бережіться шахраїв, або як підробляють трихограму!
04 | 06 | 2018
Бережіться шахраїв, або як підробляють трихограму!

Настають оптимальні умови захисту кукурудзи, соняшника, овочевих, технічних та інших культур від стеблового метелика, плодожерок, бавовникової, озимої, гами та інших совок нешкідливим для довкілля і людей – біологічним методом – випуск природної комахи трихограми.

Звертаємось до керівників господарств, розумних, знаючих спеціалістів, технологів полів!

Сьогодні на ринку трихограми спостерігається масова підробка.

Під маркою трихограми продають підсмажену манку, подрібнені камінці, слюди, відходи виробництва трихограми (вуса, лапи, голови або трихограму минулих років).

Підсмажена манка без збільшувального скла, на вигляд подібна до трихограмованих яєць, і тільки при понад 20-кратному збільшені можна розгледіти, що ці крупинки неправильної форми, не ребристі, не мають синюватого відтінку. Якісні трихограмовані яйця мають овальну форму, ребристі, на колір чорні з синюватим відтінком. Див. фото:

Трихограмма 1

Трихограмма 2

Обов’язково перед закупкою трихограми відвідайте біолабораторію, яка її виробляє, познайомтеся з технологією виробництва. Тому що, як показує практика, деякі «виробники» продають трихограму не маючи біолабораторії або приміщень для її виробництва.

До відома керівників і спеціалістів:

Сьогодні на ринку деякі виробники цієї продукції пропонують дешеву (30-40 гривень) трихограму, так звану лабораторну або звичайну трихограму, яка заражає яйцепродукцію шкідників на протязі 3-5 днів.

Літ і яйцекладка стеблового метелика і бавовникової совки проходить на протязі від 20 до 40 днів, що потребує не менше 3-ох разового випуску такої продукції.

Виробництво такої трихограми розпочинається по теплу орієнтовано з березня місяця, коли майже непотрібно підігрівати приміщення дровами, вугіллям, газом.

Одна біолабораторія за березень-червень може виробити близько 1-1,3 млрд. особин рядової трихограми на площу 8-11 тисяч гектарів.

Ми пропонуємо діапаузуючу трихограму, яка захищає посіви кукурудзи, соняшника проса від стеблового метелика, бавовникової, совки-гами та інших видів совок на протязі всієї яйцекладки шкідників, тому доцільніше провести випуск діапаузуючої трихограми, це зберігає кошти на її внесення. Біологічна ефективність трихограми при вирощуванні кукурудзи від цих небезпечних шкідників складає понад 80 відсотків. Діапаузуюча трихограма нашого виробництва затверджена для захисту с/г культур в органічному виробництві згідно стандартів Європейського Союзу.

Для отримання найбільшої ефективності застосування трихограми, наші спеціалісти здійснюють агрономічний супровід, а саме: визначення строків внесення, доставка трихограми у господарство, підготовка біоматеріалу для внесення, спільно зі спеціалістом господарства здійснюють контроль за авіарозселенням.

Виробництво діапаузуючої трихограми розпочинається восени. Якщо підприємство декларує діапаузуючу трихограму, на аналіз в Українську лабораторію якості і безпеки біопродукції, здається не менше 3-ох зразків: з осіннього, зимового та весняного виробництва, з кожної товарної партії.

Застосування хімічних препаратів у боротьбі з цими шкідниками на посівах кукурудзи безперспективне, поскільки ефективність складає 10-20%, а вартість обробітку одного гектару 600-900 гривень. Крім того, згідно законодавства України забороняється проводити хімічні обробітки біля населених пунктів, річок, ставків за 300-500 м.

Трихограма це не тільки збережений врожай, збережене довкілля, зменшення застосування пестицидів, а це в першу чергу збереження здоров’я наших дітей, адже с/г культури використовується для виготовлення дитячого харчування.