Роздуми і поради спеціаліста 2
16 | 06 | 2020
Роздуми і поради спеціаліста 2

Українці з діда-прадіда хлібодавці, вони з любов’ю забезпечують людей хлібом і до хліба.

На сьогодні в Україні 70-80 % людей це люди аграрії, які дружать із землею – у містах вирощують квіти, декоративні рослини в квартирі на підвіконнях.

На дачах і присадибних ділянках українці вирощують картоплю, овочі, фрукти, ягоди тощо. Це ціла армія аматорів-любителів, які хочуть їсти власну продукцію без хімії.

В селах на землі господарюють фермери - це вже більш професійні господарі, хоч і менш успішні ніж колективні господарства. Вони вже запроваджують нові технології вирощування і переробки сільськогосподарської продукції. Максимально поєднують механічні, агротехнічні, біологічні та хімічні методи захисту рослин. Проте тваринництво займається незначна кількість фермерів.

Агрохолдинги це вже магнати, які мають десятки тисяч гектарів землі в обробітку. Вони закупили потужну, новітню с/г техніку, комбайни, широкозахватні обприскувачі. Їхня мета максимально викачати із землі прибуток і вони не будуть гратися і думати обробляти хімією чи може нехай попрацюють природні ентомофаги, корисні гриби чи бактерії. Їм екологія по барабану – «увалили» хімію і слухають проплачених глашатаїв найнятих потужними хімічними компаніями. Що хімія це панацея і без неї буде гаплик. А біологічний метод для них це «шарлатанство».

Звернемося до історії.

Вивчення і застосування біологічного методу боротьби із шкідливими об’єктами розпочалася в 1884 році, з програмами інтродукції іноземних видів ентомофагів до США і Канади, яка продовжується і тепер.

Розвиток цього напрямку був зумовлений історичними особливостями згаданих країн. Іммігранти із Старого Світу везли з собою насіння, саджанці, живці рослин, з якими потрапляли в нові регіони різні види шкідників. Відсутність природних ворогів у складі місцевої фауни створювала сприятливі умові для їх розмноження. Такі ж шкідники-окупанти, як: колорадський жук, каліфорнійська щитівка, американський білий метелик та інші були завезені на територію України в 50 роках минулого сторіччя.

Разом з цим у 1925 році в США С.Е. Фландерс розробив технологію масового розведення в лабораторних умовах паразита яєць шкідливих видів метеликів – трихограми, а в 1930 році він мав вже механізовану фабрику і постачав фермерам понад 1 млн особин паразита на добу. Застосування трихограми у колишньому СРСР розпочалося у 1932 році.

В тому ж таки 1884 році в селі Миколаївка Смілянського району Черкаської області з ініціативи цукрозаводчика графа Бобринського, ентомолог Красильник І.М. налагодив виробництво біологічного препарату на основі мускардінових грибів для боротьби із звичайним буряковим довгоносиком. Це й же препарат метаризин біо на сьогодні застосовується для боротьби з личинками дротяників, жуків. Його та ще понад 20 біопрепаратів ось уже понад 53 роки виробляє і реалізує Черкаський науково-виробничий центр по біологічному захисту рослин – Черкасибіозахист. Крім того наша організація має 17 біологічних районних типових лабораторій, які виробляють ентомофага-трихограму. Наша трихограма застосовується у 16 областях України на площі понад 350 тисяч гектарів. Вартість обробітку одного гектара трихограмою із внесенням складає в межах 100 грн.

Трихограму використовують для боротьби листогризучими та підгризаючими совками, стебловим кукурудзяним метеликом, шкідниками саду, американським білим метеликом, лучним метеликом, шовкопрядами, листокрутками, молями, плодожерками та іншими шкідниками. Всього понад 80 видами шкідливих комах. Ще раз хочу наголосити, що нашими науковцями досліджено, що наприклад вид трихограми еванесценс паразитує на 153 видах комах:

118 видів – 80 % лускокрилі (метелики), 90 родів;

18 видів мух (ряд діптера) з 11 родів;

8 видів жуків (ряд клеоптира) з 4 родів;

3 види сітчатокрилих з 3 родів;

1 вид клопів.

На сьогодні з’являються псевдонауковці, які десь закордоном Індії чи Африки проводили якісь досліди і роблять висновки по ефективності трихограми в Україні. Хоч всім зрозуміло, що умови Африки суттєво відрізняються від українських умов.

На сьогодні наші науковці дослідили і описали понад тисячі ентомофагів, які паразитують на тому чи іншому виді шкідника.

Так в Україні на картоплі нараховується більше 200 видів ентомофагів.

На листогризучих і підгризаючих совках, лучному метеликові паразитують понад 70 видів ентомофагів.

На хлібній жужелиці- відомо більше 30 видів ентомофагів.

Клоп-шкідлива черепашка -понад 15 видів яйцеїдів.

Пшеничний тріпс – 19 видів ентомофагів.

Злакові мухи- понад 25 видів ентомофагів.

В плодових садах описано більше 1000 видів ентомофагів, з них 600 видів паразитів і 500 хижаків.

Листокрутки -нараховується більше 300 видів ентомофагів.

Шкідники плодів- відомо біля 140 видів ентомофагів.

Яблунева плодожерка – нараховується 88 видів ентомофагів.

П’ядениці – відомо 136 видів ентомофагів.

Яблунева міль – 100 видів ентомофагів.

Непарний шовкопряд – біля 200 видів.

Золотогуз – біля 90 видів ентомофагів.

Кільчастий шовкопряд – біля 100 видів

Американський білий метелик – більше 100 видів.

Яблуневий квітоїд – вивчені 12 видів ентомофагів.

На хрущах паразитують біля 15 видів тахін ентомофагів.

Ви уявляєте, яка «армія» помічників є на території України, а бездумне внесення інсектицидів знищує, як шкідників так і корисних ентомофагів.

Знову риторичне запитання, що робити і чи можна виростити урожай без хімії?

А, Ви запитайте у почесного академіка Національної академії аграрних наук України, дійсного а не купленого, Героя Соціалістичної Праці, Героя України, керівника агропідприємства «Агроекологія» Шишацького р-ну, Полтавської області – Семена Свиридовича Антонця.

Понад 40 років Семен Свиридович на площі понад десятка тисяч гектарів вирощує органічну, екологічну продукцію рослинництва і тваринництва.

Філософія органічного землеробства академіка С.С. Антонця базується на трьох принципах: отримання достойного врожаю без використання пестицидів і мінеральних добрив, примноження родючості ґрунту, збереження біосфери планети.

Виростити і виробити органічну продукцію це вищий пілотаж господарювання на землі, тому що при такій технології не потрібно «ловити ворон» бо пропустиш фазу розвитку рослини – бур’яну чи шкідника, не проведеш вчасно відповідний агроприйом це може привести до значної втрати врожаю. Надії на хімію немає тому що вона не застосовується.

Поле для агронома повинно стати його щоденним робочим місцем, де він кожний день аналізує досягнення, прогнозує і підбирає сортовий і гібридний склад насіння, проводить підготовку ґрунту під посів, здійснює догляд за посівами.

Для вивчення передового досвіду С.С. Антонця постійно приїжджають делегації з усього світу: Франції, Німеччини, Великої Британії, Нової Зеландії, Канади та інших країн.

Послідовники Семена Свиридовича Антонця в Україні є, але дуже мало, їх можна перерахувати на пальцях. Тому що органічне землеробство повинно розглядатися не як добровільна комерційна справа, а як необхідність дати продукцію хоча б для дитячого та дієтичного харчування в лікарні, в армію. Дієтичне харчування повинно бути передбачене законами. Дієтичне харчування це державний обов’язок.

Усі тендерні закупівлі сільськогосподарської продукції, за державні кошти, це кошти платників податків, в обов’язковому порядку повинні купуватися тільки екологічно безпечні, які вирощені за технологіями органічного виробництва.

Все більше і більше людей усвідомлюють, що здоров’я за гроші не купиш, а щоб було здоров’я потрібно споживати екологічно чисту органічну продукцію.

Причина нинішніх глобальних криз планети в тому, що все людство потрапило в пастку оманливих фінансових спокус. Усе і всі підпорядковуються гонитві за прибутками. Забувши про тисячолітню мудрість, безцінний філософський спадок геніїв і пророків, піддавшись на оману тимчасових зваб, заробляння грошей поставили попереду споконвічних людських цінностей.

Що це за економічна політика така, коли на прилавках ковбаса – без м’яса, сметана – без молока, вино – без запаху винограду. Та ще й відкрито кордони для імпорту усілякого непотребу зі шкідливими для здоров’я людей добавками , ГМО.

Помічниками у вирощуванні екологічно чистої продукції являються біологічні препарати, які виробляються в ТОВ НВЦ «Черкасибіозахист» на основі бактерій, грибів, ентомофагів і живуть навколо нас. Слід пам’ятати, що біологічні препарати виступають як стимулятори, азотфіксатори, антидепресантами для культурних рослин і являються в основному профілактичними засобами захисту рослин. Лише деякі із них: Родента Біо (бактородентнцид вологий, зерновий) знищує мишоподібних гризунів, нематофагін-біо подавляє нематоду, бітоксібацилін-біо і лепідоцид згубно діють на гусениці і личинки 1-2 віку деяких листогризучих шкідників.

Біологічні препарати: триходермін-біо, Планриз–біо, фітопсин і флорабацилін вони посилюють процеси нітрофікації, мобілізацію азоту, фосфору, калію, збагачують ґрунт рухливими формами поживних речовин, стимулюють ріст і розвиток рослин, підвищують їх стійкість до хвороб. Сприяють підвищенню врожаю.

Вони зареєстровані в системі органічного виробництва відповідно до стандартів Європейського Союзу.

Біологічні препарати можна використовувати у будь-яку фазу розвитку рослин: обробка посівного матеріалу, сходи, цвітіння, формуванні і перед збиранням врожаю. Вони екологічно безпечні для людей, тварин, риб, бджіл та навколишнього середовища, сумісні з мікроелементами, стимуляторами росту та деякими пестицидами (обов’язково проконсультуйтеся з спеціалістами)

Нашими спеціалістами розроблені технології вирощування с/г культур в умовах органічного виробництва.

Проте нинішні технічні засоби й шалений розвиток виробництва різноманітних хімічних препаратів створюють фантастичні можливості для подальшого зростання продуктивності праці у сільському господарстві Але разом з тим сільське господарство зникає. Його замінює аграрний комплекс, який знищує села на, як тепер модно казати , сільських територіях. Знецінюється праця агрономів, притупляється інтелект працівників полів, немає роботи для мешканців сіл. За останні роки з карти України зникло понад 200 сіл, а у 400 селах залишилося по 10-20 жителів. Така тенденція посилюється.

За інтенсивного землеробства навіть малопродуктивна земля починає давати врожаї. А чи краще стає життя людей, які живуть в селах. Поля інтенсивного землеробства, які прилягають до сіл, отруюють їх, дихаючи пестицидами. Методи внесення цих препаратів вдосконалюють в основному з метою не пошкодити рослини. Вдосконалюють навіть самі рослини, щоб вони витримували високі дози пестицидів. Та сама модифікована соя витримує значні дози отрутохімікатів і при цьому не гине. Внесений до її генотипу новий ген робить свою справу. Але шкідливі для здоров’я людини препарати залишаються в рослині, тим більше – в зернині.

«Ставте на перше місце людину – тоді у нас буде і органічне землеробство і процвітаюча здорова держава», - говорить С.С. Антонець. Це його життєве кредо. Своєю щоденною працею, хліборобською мудрістю патріарх землеробства переконує, що ведення господарства в гармонії з Природою зберігає і підвищує родючість ґрунтів, сприяє збереженню довкілля, забезпечує отримання якісних продуктів харчування, поліпшує якість життя людей.

Перший заступник

Генерального директора

ТОВ НВЦ «Черкасибіозахист»                                                                                                         Халимоник П.М.