Ознаки справжніх біопрепаратів та як не витратити кошти на вітер
10 | 06 | 2021
Ознаки справжніх біопрепаратів та як не витратити кошти на вітер

На сьогодні найважливішою ціллю сучасних систем захисту рослин є розробка та впровадження комплексу заходів, які спрямовані на збереження врожаю від шкідливих організмів і в той же час є безпечними для людей, тварин, бджіл та інших корисних комах.

Європейський Союз та весь світ піклується про здоров'я своїх громадян і тим самим кожна країна жорстко контролює якість сільськогосподарської продукції.

Україна маленькими кроками слідує прикладу ЄС і наразі в нашій державі відбувається відродження традиції виробництва безпечних та екологічно чистих продуктів, а це апріорі неможливо без використання якісних біологічних біопрепаратів. Застосування таких препаратів все більше набуває популярності серед аграріїв приватного сектору і це можна пояснити екологічністю, відсутністю резистентності, зручного застосування та високої  рентабельності біопрепаратів порівняно з  хімічними засобами захисту рослин.

Досить часто аграрії та фермери обирають препарати за рекомендацією своїх колег, які на власному досвіді перевірили дію того чи іншого препарату, але якщо вам немає у кого запитати поради, то яким чином обрати ефективний препарат серед різноманіття виробників біологічних засобів захисту рослин? На що ж акцентуати увагу під час вибору біологічного препарату?

В першу чергу, радимо звернути увагу на самого виробника біологічних препаратів, а саме яке місце займає компанія  у сфері органічного виробництва, скільки років товариство на ринку України реалізує свою продукцію. Ці аспекти є дуже важливіми, оскільки компанія, яка оберігає свою ділову репутацію здійснює жорсткий контроль за якістю своїх препаратів, щоб кожного року обирали лише їх біологічні засоби захисту рослин.

По-друге, відрізнити справжній біопрепарат від фальсифікату можливо завдяки державному контролю, який полягає у державній сертифікації продукції, видачі висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи, а також чи наявні сертифікати якості ТОВ «Органік Стандарт» для вирощування і захисту сільськогосподарських культур в органічному виробництві відповідно до стандартів Європейського Союзу.

По-третє, важливу роль відіграє упаковка, в якій ви отримуєте біоперепарат. Упаковка не повинна бути прозора, оскільки препарати псуються при потраплянні сонячних променів. Тара повинна бути чистою, сухою полімерною відповідно до ГОСТ 28471.

По-четверте, який штамм використовується, тобто чиста культура певного виду мікроорганізмів, у якої вивчені морфологічні та фізіологічні особливості.

По-п'яте, важливу роль у визначені якісного препарату відіграє титр, тобто кількість життєздатних клітин в 1 см 3 не менше 3,0*10⁹.

Необхідно звернути увагу на умови зберігання біопрепаратів, а саме при якій температурі потрібно їх зберігати. Оптимальна температура повинна складати від +4 до +6°С. Це дозволяє зробити висновок, що компанія буде вам рекомендувати найшвидшого перевізника по Україні, щоб ви отримали незіпсований продукт. 

І на останок,  на що хочеться акцентувати увагу це термін зберігання препарату. Терміни зберігання не повинні бути величезними і оптимальний термін придатності препаратів у рідкій формі 3 місяці.